Onko lapsesi valmis olemaan yksin kotona? | Nimilaput.fi
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
Ilmainen toimitus!
Onko lapsesi valmis olemaan yksin kotona?
04
May

Onko lapsesi valmis olemaan yksin kotona?

  • Laura T.

Useimmille vanhemmille kysymys siitä, milloin he voivat jättää lapsensa yksin kotiin ensimmäistä kertaa on haastava. Kysymys lasten turvallisuudesta ja turvallisuudentunteesta ovat varmasti ensimmäisinä mielessäsi, minkä lisäksi mielessäsi risteilee varmasti skenaarioita siitä, mitä voisi pahimmillaan tapahtua jättäessäsi lapsen yksin kotiin.

Entäpä, jos he kutsuvat kotiin runsaasti ystäviä? Entäpä, jos lapsi alkaa pelätä saman tien, kun poistun kotoa? Ehkäpä hän unohtaa sammuttaa lieden ruuanlaiton jälkeen?

On täysin luonnollista kysellä itseltään näitä kysymyksiä ja huolehtiminen on täysin oikeutettua, joten lue tämä blogipostaus, josta löytyy neuvoja siitä, kuinka voit arvioida, onko lapsesi riittävän vanha jätettäväksi yksin kotiin.

Kaikki lapset eivät ole valmiita saman ikäisinä

Aivan samoin kuin pyörällä ajamiseen tai lukemaan oppimiseenkin, niin myös kotona yksin oloon pätee se, etteivät kaikki lapset ole valmiita saman ikäisenä. On tärkeää pohtia lapsesi emotionaalista kapasiteettia ja arvioida, kuinka hän toimii tilanteissa, jotka vaativat itsenäistä toimintaa.

Muistuta lasta turvallisuuden tärkeydestä

Jokaisesta kodista löytyy runsaasti potentiaalisia vaaranpaikkoja lapsille, joten on tärkeää, että pyrit muistuttamaan lasta turvallisuusnäkökohdista, joita hänen tulee ottaa huomioon poissa ollessasi. Kerro hänelle, miksi hänen ei kannata kiivetä korkeiden huonekalujen päälle ylettääkseen nostamaan korkealla sijaitsevia esineitä tai miksi hänen ei kannata juosta portaissa, koska molemmat edellä mainituista voivat johtaa loukkaantumiseen.

Ellet ole täysin varma, että lapsesi osaa laittaa yksin ruokaa, kannattaa sinun painottaa, ettei hän saa laittaa kuumia ruokia yksin keittiössä. Jotta voit varmistaa, ettei hänelle tule houkutusta laittaa ruokaa, jätä jääkaappiin välipalaa. Valmiiksi paloitellut hedelmät ja voileivät ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja.

Aloita lyhyillä ajoilla

Ennen kuin jätät lapsesi yksin kotiin pitkäksi aikaa esimerkiksi viettääksesi illan ulkona ystäviesi kanssa, harkitse jättäväsi hänet ensin yksin lyhyemmiksi ajanjaksoiksi nähdäksesi, kuinka yksinolo kotona sujuu. Ehkä voit jättää hänet yksikseen, kun haet kaupasta maitoa tai käyt kylässä ystäväsi luona tien toisella puolella viettäen kylässä vain puolisen tuntia. Lapsi, joka soittaa sinulla saman tien ja näyttää huolestuneelta tullessasi kotiin, ei luultavasti ole valmis jätettäväksi yksin pidemmiksi ajanjaksoiksi.

Varmista, että lapsesi tietää, kuinka toimia hätätilanteessa

Pahimmassa tapauksessa eli hätätilanteen sattuessa, lapsesi tulee osata soittaa hätänumeroon. Varmista, että hän tietää, kuinka soittaminen tapahtuu ja että hän voi helposti käyttää puhelinta. Voit jättää hänelle puhelimen viereen muistilapun varmuuden vuoksi.

Tagit: turvallisuus, lapset, yksin kotona, hätätilanteet