Ovatko perinteiset lelut parhaita lapsen kehityksen kannalta? | Nimilaput.fi
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
Ilmainen toimitus!
Ovatko perinteiset lelut parhaita lapsen kehityksen kannalta?
05
March

Ovatko perinteiset lelut parhaita lapsen kehityksen kannalta?

  • Laura T.

Näyttää siltä, että vanhempia pommitetaan joka viikko mainoksin, jotka esittelevät seuraavaa tärkeää asiaa lelujen saralla – lelua, joka lupaa tuntikausien loputonta hauskanpitoa sekä ominaisuuksia, jotka tekevät pienestä prinssistäsi tai prinsessastasi neron.

Mutta ovatko nämä fiksut markkinointiviestit, jotka on erityisesti suunniteltu vanhempien mielenkiinnon saamiseksi, sisällöltään oikeita ja löytyykö niiden väitteiden takaa totuudensiemen?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsilla on huomattavasti enemmän tekniikkaleluja kuin koskaan ennen; tableteista elektronisiin kirjoihin ja ohjelmoitaviin robotteihin. Lapsilla taaperoista teini-ikäisiin on valtava määrä leluja, joista valita.

Tästä huolimatta jotkut lapsuudenaikaisen kehityksen asiantuntijat ovat kommentoineet, että nämä modernit vaihtoehdot itseasiassa hidastavat lapsen kielellisten taitojen kehittymistä ja että perinteiset lelut, kuten rakennuspalikat, leikkisetit, nuket ja lautapelit ovat paljon parempia vaihtoehtoja. Mutta suurin syy, jonka vuoksi teknisten lelujen käyttöä pitäisi rajoittaa ja perinteisten lelujen käyttöä lisätä, on se, että näin voidaan taata, että lapsi kehittyy terveellisessä ympäristössä.

Monet sähköiset lelut toimivat internetissä ja monet lapset käyttävät useita tällaisia laitteita yli tunnin päivässä. Vaikka tämä tuntuu kohtuulliselta ajalta, huomaat varmasti, että tämän ajan aikana lapsesi keskittyminen on täysin kiinnittynyt tablettiin eikä hän pysty kommunikoimaan ympärillään olevien ihmisten kanssa.

Lapset oppivat kielellisiä taitoja kuuntelemalla toisia, joten lelut, jotka vievät heidän keskittymiskykynsä kokonaan, auttavat vain vähän heidän kielellisten taitojensa, kuuntelutaitojensa ja kommunikointitaitojensa kehittymisessä.

Yksi hyvä esimerkki tästä ovat taaperot ja elektroniset kirjat. Tutkimus korosti, että pienet lapset kommentoivat vähemmän elektronista versiota kuin perinteisempää kirjaa ja että he menettävät elintärkeän siteen ja vuorovaikutuksen vanhempiensa kanssa, jotka yleensä lukivat heille kirjaa sen sijaan, että olisivat antaneet teknologian huolehtia tästä tehtävästä.

Vanhempien tulisi tällaisten laitteiden sijaan etsiä pelejä ja leluja, jotka tarjoavat heidän lapsilleen mahdollisuuden kehittää luovuuttaan ja käyttää mielikuvitustaan. Naamiaispuvut, leikkisetit ja perinteiset pelit antavat lapsille mahdollisuuden kehittyä leikin kautta, muodostaa kiinteitä siteitä ympärillään olevien ihmisten kanssa ja kehittää tärkeitä taitoja.

Vaikka elektronisista leluista on tullut aina vain suositumpia, vanhempien tulisi rajoittaa niiden käyttöä vain muutamiin tunteihin päivässä, jotta voitaisiin välttää menettämästä elintärkeää leikkiaikaa muiden kanssa ja jotta lapsille voitaisiin tarjota mahdollisuus hioa sosiaalisia taitojaan muiden kanssa leikin aikana päiväkodissa, leikkitreffeillä tai kotona sisarusten kanssa.

Välttääksesi kinastelut lelujen omistajuudesta on hyvä muistaa, että voit aina käyttää nimitarrojamme lelujen nimikoimiseksi. Tämä auttaa välttämään väärinkäsitykset lelun omistajuudesta!

Tagit: Lapsuusajan kehitys, lapsen kielellisest taidot, nimilaput