Mistä tiedät, milloin lapsesi on turvallista tavata ystäviä ilman aikuisen läsnäoloa? | Nimilaput.fi
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
Ilmainen toimitus!
Mistä tiedät, milloin lapsesi on turvallista tavata ystäviä ilman aikuisen läsnäoloa?
16
November

Mistä tiedät, milloin lapsesi on turvallista tavata ystäviä ilman aikuisen läsnäoloa?

  • Laura T.

Jokaisella on oma mielipiteensä siitä, missä iässä lasten pitäisi antaa mennä ulos ystävien kanssa ilman vanhempien valvontaa. Tämä ikäjakauma jakautuu yleensä ikiin kahdeksan ja kaksitoista, mutta riippuu pitkälti myös yksittäisestä lapsesta ja siitä, kuinka valmiita vanhemmat ajattelevat lapsen olevan ulkoilemaan ilman heitä.

Vaikka esiteini-ikäisesi olisikin viime aikoina alkanut vaatia lisää vapautta, saattaa ilmassa olla muutamia merkkejä, jotka olet huomannut ja jotka osoittavat, ettei lapsesi ole aivan vielä valmis tapaamaan ystäviä ilman aikuisen läsnäoloa.

Lapsi ei ole varma siitä mitä pitäisi tehdä, kun jokin menee pieleen

Kun keskustelet lapsesi kanssa, sinun tulee selvittää, onko hän riittävän kypsä toimimaan oikein tilanteessa, jossa jokin menee pieleen, esimerkiksi, jos hänen ystävänsä lähtee karkumatkalle tai jos vieras ihminen lähestyy häntä.

On sinun tehtäväsi järjestää hänelle muutamia todennäköisiä skenaarioita nähdäksesi, onko hänellä taidot ja tiedot siitä, kenen puoleen hänen tulee kääntyä apua saadakseen ja kenelle soittaa, jos jokin menee pieleen.

Järjestä koeulkoilu

Sen sijaan, että antaisit lapsellesi välittömästi luvan olla koko päivä ulkona kaveriporukan kanssa, järjestä pienempi koeulkoilu nähdäksesi pystyykö lapsesi pitämään sovituista säännöistä kiinni.

Anna hänen mennä lähellä asuvan kaverin kotiin kylään (varmistettuasi tietysti ensin kaverin vanhemmilta, että tämä on ok) ja pyydä häntä pitämään puhelimensa päällä koko ajan, vastaamaan puheluihin sekä viesteihin välittömästi sekä palaamaan kotiin tiettyyn aikaan.

Jos lapsesi ei pysty pitämään kiinni näistä muutamista perussäännöistä, hän ei ole valmis olemaan yksin ulkona pidempiä ajanjaksoja.

Riskien ymmärtäminen

Lapsellasi on jo todennäköisesti ideoita siitä, mihin hän haluaisi mennä saadessaan ensimmäistä kertaa kokea itsenäisyyden vapauttavan tunteen, mutta ymmärtääkö hän täysin vapauden mukanaan tuomat riskit?

Onko hän tietoinen raskaasta liikenteestä paikallisen puiston ympärillä? Tietääkö hän, ettei ole koskaan hyvä idea pitää kännykkää esillä ruuhkaisilla alueilla? Tietääkö hän, että taskuvarkaat saalistavat ostoskeskuksissa?

On erittäin tärkeää, että lapsesi ymmärtää riskit. Jos hän ei pysty kertomaan sinulle listaa asioista, joita hänen tulee varoa ollessaan yksin ulkona, saattaa olla hyvä ajatus käydä paikan päällä yhdessä, jotta voit osoittaa nämä riskit lapsellesi etukäteen.

Tagit: vanhempien lasten itsenäisyys, ulkoilu yksin, vanhempien valvonta